a természet és a kiflihold csodálatos világából

Tegnap még sétáltam és tébláboltam egy kicsit a Lánchídon, és néztem, ahogy rózsaszín fátyolfelhők között kandikál ki a kiflihold (erről természetesen a vacsora és az eperturmix jutott az eszembe, nem ám valami romantikusabb), aztán hazamentem, és elaludtam azonnal. Éjfél után pedig pokoli viharra ébredtem, folyamatosan villámlott, és ennek megfelelően dörgött is, én pedig rosszakat álmodtam. Igaz, kellett nekem rémálmokon gondolkoznom elalvás előtt; csak annyit hoznék fel mentségemre, hogy egyáltalán nem terveztem elaludni este nyolckor, egyszerűen csak ez történt, ültem az ágyon, és arra ébredtem, hogy nyomja az arcomat a lazán elszórt mobiltelefon. És ha legalább nem volnék álmos még mindig.

A mohóság... azaz az elevenen elnyelt alligátor és a szétszakadt óriáskígyó esete. Döbbenetes. Azt mondjuk láttam már természetfilmen, hogy amikor Afrikában teszem azt impalát kapnak le a pitonok, megesik, hogy azok a nyársszerű szarvak átbökik őket evés közben, de mégis... Valamint megtudtam, hogy a cápák is tudnak szaporodni szűznemzéssel, bár ez nem tesz jót a génállománynak, és hogy lehet, hogy ha 13000 évvel ezelőtt nem robban szét egy meteor az észak-amerikai jégvidék fölött, akkor azóta sem lenne emberi civilizáció (és még mondják, hogy nem égi beavatkozás, hogy lettünk). És lehet, hogy a vikingek valóban kristályok segítségével navigáltak, továbbá vagy ők, vagy rokonaik és üzletfeleik rituális cölöpköröket rendszeresítettek, fejjel lefelé beásott tölgyfákkal. És én egyébként erről az ősibbnél is ősibb németországi csillagvizsgálóról-kőkörről sem tudtam...

Mellesleg ha már történelem, szenzáció, vér és agyvelő, megjegyzem, hogy ha még egyszer "a dél-amerikai Római Birodalom" -ként kell hallanom-olvasnom azokról a nyamvadt inkákról, én valakit agyonverek egy Barbie baba letépett lábával, ez már biztos. Most ezt muszáj? Anélkül az emberek nem tudnák, hogy dél-amerikaiak voltak, birodalommal, és ami még kell? Vagy aki nem tudja, annak Róma már egy csapásra mindent megmagyaráz? És ráadásul kb. annyira gördülékeny, mint... ó, igaz is. Ez volt az a Római Birodalom, amelyik nem ismerte a kereket.