de addig... még mindig

Szerintem hamarosan rágyógyulok a Hansa városokra vagy a vikingekre, mert már kezd nagyon ír-fogult lenni ez az egész. Pedig tulajdonképp a vikingekről még többet is tudok, mint az írekről, sőt, nem csak az ír földön végzett civilizációs missziójukról (és ez nem vicc, a vikingek olyan alapvető civilizációs koncepciókat hasítottak az írek fejébe - igaz, olykor baltával - mint város, pénz, piac, valamint hogy a hadifoglyot nem agyonverjük, még a viking erkölcsökhöz mérten is különös kegyetlenséggel, hanem váltságdíjért hazaengedjük, vagy legrosszabb esetben rabszolgaként megtartjuk magunknak) (a vikingeknél más volt a rabszolga is, mint a klasszikus görög-római világban, és amennyire én tudom, általában nem tartott életfogytig a rabszolgasága), hanem a kijevi ruszról is, és a bizánci császár viking testőrségéről, bizony. Ó, és a Hansa városok pedig csak úgy érdekelnek. Ha egyszer lesz három hét szabadidőm és rengeteg pénzem, akkor arrafelé akarok utazgatni. Nem egyedül. És nyáron. És majd ha megtanultam németül.

Erről persze eszembe jutott Kassel (miért is? mert a kedvenc Darklands partimat onnan indította a gép, mi másért), és nem is tudtam, hogy az volt a német kálvinizmus egyik fő bástyája, hogy itt éltek és alkottak a Grimm fivérek, és hogy aztán 1943-ban a szövetségesek 90%-ban megsemmisítették. A jelentősebb ipari létesítmények úszták csak meg; szinte mint Drezda, csak jóval korábban, és harmadannyi halottal. Nos... néha meglepődöm rajta, hogy Németországban egyáltalán maradt valami   a II. világháború végére.

Az internet már megint kihozza a leghülyébbet az emberekből, íme:
"[mergenc abbé] aktív gyümölcskoncentrátum. szóval, ha nem teszünk szalicilt a lekvárba, akkor az sampont eredményez?"

Másfél hete próbálok megírni egy levelet, de nem sikerül egyfolytában sem. Mert amikor zavartalanul gondolkozhatnék róla, akkor alszom; egyébként azért akadtam el az útibeszámolóval is, mert amikor zavartalanul gondolkozhatnék bármiről is, akkor alszom. Zavartan pedig... ööö... még az eddiginél is összefüggéstelenebb lenne.