sfmag.hu

Az egész akkor került először szóba, amikor a vonat valahol Pécs és Villány között döcögött, és brainoiz megkérdezte Judot, hogy akkor ez most hogy is van, mert őt beszerveznék, és szóba került, hogy esetleg engem is. Tudományos és tudománytalan fantasztikummal foglalkozó honlap szerzői gárdájába. Mire a szőlőpálinkákig jutottunk a Günzer pincében, már egész cikksorozatokat kitaláltunk, ezek közül persze még egy sem valósult meg, de ezt még pótolhatjuk bármikor.

Hosszú hónapok munkája után aztán múlt vasárnap elindult a SFmag, a spekulatív irodalommal (és művészetekkel) foglalkozó, napi frissítésű oldal. Van víziónk is, vagy missziónk (bár erről nekem mindig az jut az eszembe, amikor a jóember harmadéves közgazdász volt, és ilyeneket mesélt, én pedig rendre kormányzásfonológiával tromfoltam), nem is tudom, melyik, valamelyik a kettő közül, és hitvallásunk is, és sajtóközleményünk, ahogy azt illik, és ahogy azt kell.

A valóban igen népes és szerteágazó tapasztalattal, kapcsolatokkal, érdeklődéssel rendelkező stáb kicsit inkább a sci-fi felé húz - például igen sok elismert kortárs science fiction szerző található meg közöttük - de azért nem utálják ki a fantasztikum más ágazatait sem. Van itt minden. Film, novella, regénysorozat, képzőművészet... angolul és magyarul is. Az ismertetőkön kívül szerepelnek a honlapon olyan irodalmi alkotások is, amiket először itt lehet magyarul olvasni: elsőnek Lavie Tidhar izraeli író novellája, A Pók holdja került fel.

(De hogy kicsit saját magam felé is hajoljon a kezem: eddigi egyetlen ottani cikkem eleve az archívumban kezdte a pályafutását, és megérdemelne némi szeretgetést. Még ismeretterjesztés is van benne. És a Gyárban felszedett tudásmorzsák.)