vallás és szőnyeglap

Miközben elsőre elseggeltem, egyébként épp fejben pörgettem a flémet a misztikus fundamentalista gruppival (az aranyhalak szellemi képességeivel bíró, zenészparazita állatfaj), és innen lekanyarodva némileg zavartan idéztem fel, hogy hétfő este a whisky kétharmadánál azt nyilatkoztam, hogy logikusan nézve a tudomány mai állása mellett Isten nem létezhet, mert míg szinte minden földöntúli tapasztalást meg lehet magyarázni pusztán földi okokkal, egyetlen földi tapasztalást sem lehet pusztán földöntúli okokkal magyarázni (mondjuk azon kívül, hogy egyáltalán létezünk, épp mi és épp itt és épp így) (pedig az azért elég valószínűtlen).

Ezzel egyébként azóta is egyetértek. Amennyire én tudom, az emberi viselkedés sajátosságaival, az adott időpontban a tudományok fejlett/lenségi fokával és a statisztikai valószerűt/lenséggel a témában nagyjából minden leírható.

Ettől függetlenül én hiszek Istenben, és szerintem egyáltalán nem kötelessége logikailag is bizonyítania, hogy a sokak által számon kért formában létezik. Mert hiszek a szeretetben is, holott ha logikusan nézem, az általam hitt formában nem létezik - csak egy összetett, önző, életben maradási stratégia.

De ha tényleg csak így látnám, igazán nem volna értelme semminek.

És igen, a központi kör most máshogy van kiszínezve.