pusztító angyal

Volt egy pillanat, amikor ültem a fűben az összehajtogatott poncsón a kis kerek, fehér vacak mellett, és bosszankodtam, hogy ennyire teleszórták a hegyet szeméttel a hajléktalanok (a keleti/alsó vidékeken még fényes nappal is kicsit félve keltem át, ott települések vannak, nyílt tűzön sütögetés, kutyák, és olyan rothadás, amit az én meséken szocializálódott énem mindenféle rettenetes dolgokkal köt össze, az ott a trollok és boszorkányok szeglete), aztán amikor felkeltem, és mentem tovább, rájöttem, hogy de hát az a kerek, fehér, az bizony gomba volt. És nem a hajléktalanok szórták vele tele a hegyet, hanem. És vajon ehető? Talán nem, talán akkor leszedték volna.


Másnap, amikor visszamentem nádast fényképezni (mert előző este addigra lemerült a gépem), és aztán fel, egészen az újból lakott területekig, már nagyon gyanús volt, hogy nem, mert az előző nap kidöntött gombák érintetlenül hevertek (egészen addig, amíg visszafelé sietve az egyikre rá nem léptem, és kis híján hanyatt nem estem; a gombák csúsznak) és hát ha rajtam kívül nem járt volna arra ember (bár találkoztam párral), valami állat csak megrágcsálta volna. Aztán a facebookra feltett fotóhoz megérkezett a válasz, hogy igen, ez alighanem gyilkos galóca. Nem is tudtam, hogy ilyen iszonyatos tömegben szokott nőni, másfajta gombát nem is lehetett látni, ez pedig tenyérnyire nőve, kövéren fehérlett mindenütt.

Azt sem tudtam, hogy az angolban a death cap és a fool's mushroom mellett épp a destroying angel vonatkozhat még a (fehérebb) galócafélékre, milyen már, ezeknek még a bolondgombájukat is pozőrül hívják.