hó, esik, sűrűn

Az időjárás kegyes: csak a BKV sztrájk vége után másfél-két órával kezdett el szakadni a hó, de azóta megállás nélkül esik. Múlt hét keddre, a sztrájk kezdetére teljesen elolvadt az előző adag, így talán a hat napig tartó felfordulásban nem volt annyira embertelen biciklizni és gyalogolni, mint most lenne. Szerintem ezt vehetjük teológiai bizonyítéknak is.

Szombaton az Első Mesélőmmel megnéztük Sherlock Holmest és kis barátait angolul, majd keleties garnélarákot rögtönzött (Első Mesélőm, nem Sherlock Holmes; bár nem sírtam volna akkor sem, ha Mr. Downey főzőcskézéséhez asszisztálhatok), és végigkóstolgattuk a karácsonyra kapott extrém whiskyjeit, muszáj valahonnan óriásibb összegeket szereznem, és elmennem Skóciába végiglátogatni az összes főzdét. Muszáj. (Utána pedig a francia, majd a portugál borvidékeket tervezem végiglátogatni.)

Pénteken önként összegyűltünk, hogy megvitassuk, mit önkénteskedünk a TEDx Danubia színeiben, érdekes volt, egyre inkább az a benyomásom, hogy amikor a szervezők kitalálták, hogy legyen mondjuk sok önkéntes, akkor még csak nagyon halvány elképzelésük sem volt róla, hogy kik jelentkeznének. Akár önkéntesnek, akár a TEDx Danubiára. Azóta az önkéntesi munka azon része, amit én is látok, meglehetősen... organikusan alakul, leginkább talán a távolról felügyelt káosz módszerével, hogy nem kell ennek a szervezgetését meg terelgetését túl szigorúan venni, megy minden a maga útján, majd ha valami elkanászodna, kicsit összevonjuk a szemöldökünket, vagy szólunk, hogy akkor most ide kéne egy ember. Jó, persze, én csak az önkéntes fordítók részlegét látom, és a fordítókat még a kiadók is úgy szokták kezelni, mint egy csapat egészen furcsa birkát, akik sajátos filozófiájukba mélyedve rágcsálják a füvet a dombság távoli lankáin, és épeszű ember csak akkor kerekedik fel, hogy megkeresse őket, ha éppen feladatot ad vagy kér számon (és olykor meglepődik, amikor egy birka időben bebéget az akolba, hogy hé, meghoztam a munkát). Nem kizárt, hogy a folyamatokhoz szorosabban kapcsolódó, kommunikációs és szervező önkénteseket szigorúbban fogják. És az sem kizárt, hogy ez a teljesen laza önkéntes-szervezési stratégia is működik. Elvégre itt eleve motivált embereket kell irányítgatni, és ez olykor, elvben és egy ideig lényegesen könnyebb. Olykor, elvben és egy ideig.