családi fehérek

Szóval az úgy volt, hogy Masni már a második ideiglenes befogadott kutya volt a családnál. Az első, Iza, nagyon félénk volt és nagyon kis elnyűtt, és nagyjából csak a nővéremtől nem rettegett, de Kavics, a játékos, fiatal házi kutya már kicsit sok volt neki. Szerencsére ő nagyon hamar átkerült a végleges gazdájához, és úgy tűnik, ott teljesen magára talált. Masnit is eléggé megviselte az élet, mire begyűjtötték valahol Komárom környékén az út szélén, bár én már egy pompásan fodrászolt, roppant barátságos kiskutyával találkoztam. Kaviccsal olyan szinten az első pillanattól megvolt köztük az összhang, hogy már a harmadik reggel egy kosárban találták őket a nővéremék.


Masniról lehetett tudni, hogy hosszabb ideig marad, mert még nem volt ivartalanítva, és úgy nem ad örökbe kutyát a szervezet. Mielőtt ezt aljas szörnyűségnek könyvelné el bárki, Marni testi jegyei és problémái alapján feltehetően élete eddigi négy-öt évét „kölyökgyárként” töltötte egy ketrecben, azaz süldőkora óta kipréselték belőle az évi két almot, és alighanem akkor dobták ki, amikor a szervezete már teljesen kimerült. Egyébként minden jel szerint Iza is így került az út szélére valahol a Balatonfelvidéken, csak őt alighanem verték is, mert ha valaki meg akarta simogatni, pánikba esett. Szóval Masniról lehetett tudni, hogy legalább két-három hónapig marad, de természetesen és jó érzékkel a műtét előtt kezdett el tüzelni, azaz egyre csak tolódott, hogy mikor lehet örökbe adni. Közben súlyos családi válság lett a dologból, mert a nővérem meg akarta tartani, a sógorom viszont félt tőle, hogy két kutya hosszú távon már sok lenne – a két kutya viszont úgy összenőtt, hogy az valami döbbenetes. Eleinte csak Kavics nyaggatta Masnit, hogy játsszanak, de most, fél év elteltével már teljesen kiegyenlített, hogy mikor melyik rágja a másik fülét (szó szerint), és egészen egyszerűen összetartoznak. Tökéletesen összetartoznak. Valami olyan mély és megható szeretet van köztük, ami kutyáknál is ritka.


Az első képsorozat még novemberben készült, amikor a kutyák beboroztak (valójában nem, csak Kavics annyira úgy tette fel az asztalra a fejét, mintha a sógorom vörösborától rúgott volna be, hogy azt le kellett fényképezni), a második januárban. A vegyes alanyokat simogató kéz anyámé, a puszit viszont én kapom Masnitól, miközben Kavics épp ránk borul. Most nem sikerült elkapni, amikor szinkronalszanak, pedig abban nagyon jók: teljesen ugyanolyan szögben és ugyanolyan pózban szoktak kilógni az ugyanolyan pléddel kibélelt, ugyanolyan kosarukból. Kutya egy sorsuk van, ugye?