filmek és előzetesek

Jártam moziban is, és először furcsa volt, hogy moziba megyek, és mégsem a Mongol -t nézem meg, azt hiszem, mongolmániás kezdek lenni, de aztán megbékéltem a ténnyel. Persze ehhez az is kellett, hogy olyan kis aranyos marhaságot nézzek helyette, mint az Alkonyat ; fél perc után sikerült megint tizenhét évesnek éreznem magam, és őszintén sajnáltam, hogy másnap nem a fizikadolgozat miatt kell aggódnom, és még a menza veszedelmeinek sem tesznek ki. Jó, persze a mi osztályunkba nem jártak sármos vámpírfiúk, de azért ez engem már akkoriban sem zavart, a nemvámpír fiúknak voltak olyan előnyei, hogy a zenei fejlődésük nem akadt meg Debussy-nél, hanem kiválóan lehetett velük Mr. Bungle-re ugrálni a Rockoko-ban. Ez történelmi tény, hogy volt ilyen, és tizenhét éves akarok lenni újra, vagy esetleg tizennyolc. Netán sármos vámpírfiókkal járni, akár akkor is, ha a zenei fejlődésük megakadt Debussy-nél, az ember idővel alább adja, lassan már azt sem várom el másoktól, hogy igazolják, hogy 1993-ban Mr. Bungle-t hallgattak, azért hová lesz már így a világ, szörnyű. Nemsokára már az "Az Örökkévalóság arcai: Anathema felállások, kezdetektől napjainkig" és az "Ismeri-e Ön a teljes Jerry Cantrell életművet?"  feleletválasztós teszteket sem töltetem ki másokkal, mielőtt hajlandó lennék egy légtérben sörözni velük, ah, megalkuvó lettem, de tényleg.

Az Alkonyat  tehát egyetlen jókora cukorfalat (felnőtt férfiaknak nem ajánlanám ugyan nyugodt szívvel, csak ha annak idején titokban Beverly Hills 90210  rajongók voltak; a többiek inkább nézzenek valamit, amiben Jason Statham túlturbózott autókból kiesve seggeket rúg szét, és közben néz egyre kopaszabban és szigorúan), és napokig mosolyogtam tőle.

Aztán láttam a Nők  című lanyhaságot, amivel az a helyzet, hogy a moziban jó volt a fűtés, és legalább sosem fogom úgy érezni, hogy valamiből kimaradtam, amiért nem néztem meg ezt a filmet - egyébként azok sem maradnak ki semmiből, akik nem  nézik meg, de komolyan. Egy pillanatig sem éreztem a vészesen rossz filmekre jellemző, klausztrofób "jaaaaj, most-mind-meghalunk" -ot, de azért semmilyen szempontból nem lehetne jónak mondani. Néhol szinte már a középszerűséget is eléri, de azért azt csak néhol, többségében inkább gyenge. A problémák egy részét leelemezhetném, de annyit nem ér meg - talán elég az is, hogy a filmben van  tamponégetős jelenet, és hogy messze nem ez a mélypont.

Kitérnék viszont gy trailerre, ami zsigeri reakciókat váltott ki többekből; az Ausztrália  sikeresen elérte, hogy már a puszta plakátja láttán heves pánikrohamokkal küzdjek. A trailer első tíz másodperce után rám szakadt a nagy "jaaaaj, most-mind-meghalunk" , pedig amúgy a másfél perces ajánlókat még a magyar művészfilmekből is elviselem, de hát ez rémítő. Mint D. találóan megjegyezte, olyan, mintha az Elfújta a szél  paródiája akarna lenni, de egyébként annál sokkal rosszabb (Nicole Kidman pedig már szabályosan ijesztő, olyan természetellenes, komolyan, egy megcsócsált Barbie baba is jobban hasonlít egy eleven nőre), nagyjából mindennél sokkal rosszabb. Még árva bennszülött kislányt is befogadnak és elvesztenek, szerintem aranyos kiskutya is lesz benne valahol, csak azt a következő trailerre tartogatják, hátha akkor már tényleg kifutok a moziból vagy nyakon hányom az előttem ülőt. (És még a gonosz japánok is bombázzák benne szegény ausztrálokat, és akkor eszembe jutott a legenda arról, hogy a II. világháborúban a sósvízi krokodilok akadályozták meg a japán partraszállást, és mennyivel értelmesebb lett volna arról filmet forgatni már. De tényleg. Hogy a krokodilok megették az ellenséges haderőt. Az már legalább valami, egyéni meg érdekes. (Az észak-ausztrál sós mocsarakban lakó krokodilokból amúgy ki is nézem, hogy egész flottákat lenyelnek; ha jól emlékszem, az átlag példány 5-8 méter, szárazföldön akár 60 km/h-val teper, szóval kizárólag az használ ellene, ha az ember időben talál egy akkora fát, amit nem dönt ki mintegy mellesleg, mert véletlenül nekiment. Ilyen viszont nem sok nő a környéken.)) Szóval remélem, hamar bemutatják már, és nem kell minden más előtt is ennek az ijesztő előzetesét néznem.