téli félhomályban búskomorkodó fatalista poszt

Jó, egyébként nyilván a közelgő világemberiség-vége miatt olyan nyomasztó ez az év. Az elmúlt egy-két évben úgy voltam vele, hogy csak a nyomorult pesszimizmusom miatt érzem úgy, hogy túl vagyunk azon a ponton, ahol még reális lenne megfogni a klímaváltozást és a nagy kihalási hullámot, de most már úgy gondolom, hogy ez esélytelen. Mert még ha fizikailag lehetséges volna is, a politikai akarat a legnagyobb szereplőknél épp az ellenkező irányba mozdul, és ezt nem tudjuk ellensúlyozni.

Amúgy is teljesen fals kép, hogy ha kettővel kevesebb szívószálat veszünk és havonta csak egyszer eszünk steaket, minden jó lesz - ez a dolgok jelen állásánál pótcselekvés, nem ezen fog múlni, hogy mikor omlik a fejünkre a világ. Mondom mindezt úgy, hogy még a nyugtákat is hazaviszem, hogy a papírszelektívbe tehessem, és általában a kifliszacskót is vagy a műanyaghulladékhoz teszem, vagy, ha túl koszos, felhasználom szemetesnek. Imádkozni is szoktam, annak sincs bizonyíthatóan kevesebb haszna.

Persze nyilván közben úgy pörgök a saját kis életem problémáin és céljain, mintha reális lenne legalább ennyire stabil tíz-húsz-negyven években gondolkozni, mert arra tudok csak tervezni, amit legalább nagyjából ismerek. De a mélyben nagyon aggaszt és nagyon nyomaszt, hogy mi lesz középtávon a világgal, és benne azzal a gyepüvel, ami Magyarország.

Cserébe legalább az Aquaman nagyon tetszett, aranyos volt, látványos és édes Igaz, az előbb tárgyaltak tükrében elég nehéz volt az ökoterrorista tündérherceg* ellen drukkolni, tisztára, mint a Hellboy 2-ben, pedig szegény Orm feleolyan pozőr sem volt, mint Nuada.

És jó volt a Párizs császára is, bár nagyon eredettörténet jellegű. Oké,  most végre tudjuk, hogy ki ez a fickó (hm, azért az vicces, hogy avalódi Vidocq-nak mennyivel joviálisabb arca volt, mint Vincent Casselnek, aki játssza) és miért állt detektívnek, de ugye a következő részben tényleg együtt fog nyomozni a Macskabárónővel?
*az ökoterrorista humánokat nem szeretem, azokból nem nézem ki, hogy tényleg megoldanának bármit, és nem csak rontanának a helyzeten.