de hát ez szigorúan tudományos irodalom!!!, mondta ekkor lewis carroll

A könyvben előkerültek a kaotikus mosogatógépek, és már épp felszabadultan kacarásztam.

Aztán fél mondattal később kiderült, hogy nem, hogy valóban vannak a káoszelmélet alapján kidolgozott dinamikával működő mosógépek, az Ön konyhájában is, esetleg. Több dolgok vannak, mondta a fiatalember is, és tagadhatatlan; kaotikus mosogatógépek, nocsak, az inkvizíciónak volt igaza, a technológia tényleg az ördög találmánya.

És estem bele filozófiai mélységekbe is, nagyon: "ha veszünk egy fánkot, megvesszük a közepén levő lyukat is, de nem vehetünk egy lyukat csak úgy magában" , bár a(z) (fel)ismertebb világvallásokkal ellentétben itt az a lényeg, hogy ebből a lyuk definiálása nélkül is ki tudjuk számolni, hogy a fánk oldalainak és csúcsainak összege megegyezik az élei számával (remélem is; a fánknak jó esetben ezek közül egy sincs seholse-sose, annak ilyen édes kis körbe-görbe ragacsnak kell lennie - ha mégsem, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy miért egy gigantikus csavaranyát reggelizünk porcukorral), tehát a lyuk nem létezik, de mielőtt a lét illúzióját fátyolként félrehajtó indiai fakírnak éreznénk magunkat, fontos leszögezni, hogy a lyukra az sem igaz, hogy nem létezik, egyszerűen a lyuk, mint lyuk, az tök baromság, a lyuk csak számszerűsíthetőségében számít.

De az is érdekes, hogy az állatok mintázata és az ötödfokú egyenletek megoldhatatlansága közel áll egymáshoz, csoportelméletileg és szimmetriáik miatt; és egyes reakció-diffúziós egyenletek eredményei úgy néznek ki, mint a trópusi halak, de min gondolkozhatott Turing, amikor hirtelen ez jutott az eszébe...?

Vicces dolog még, hogy az absztrakt algebra egymást követő két nagy alap-alakját úgy hívták, hogy Lie és Killing - mitológiát alapítanék rá, ha lehetne, meg a 196884. dimenzióról is, amiről érdemes tudni, hogy maga a szörny, de ráadásul kivételesen.

(Az már csak csendben sokkolt és beroskadtam, hogy) a leginkább elfogadott modell szerint egy csillagot akár több irányból is láthatunk egyszerre, mert matematikailag a világ így kerek (vagy fánk vagy görbült dodekaéder vagy beroskadt csokinyúl alakú), szóval

belestünk

mind

a

cvikkeres

fehér

nyúl

üregébe

és ráadásul tényleg, és ráadásul valóban, és ráadásul úgy tűnik, hogy ez az elsőre olyan békésen rendezettnek tűnő világegyetem vadabb a legsúlyosabb LSD-világközi nyúlutazásnál is.