zombiapokalipszis élőben

Kis lakóközösségünkben zajlik az élet, a facebook csoport csodálatos felület arra, hogy az állandó fúráson túl is lépést tartsak a panel minden rezdülésével. Egész télen téma volt, hogy ne hagyjuk nyitva a kaput, mert bejönnek a hajléktalanok, és az még hagyján, hogy a lépcsőházban és a folyosón alszanak (mármint az sem igazán hagyján egy világjárvány kellős közepén, úgy, hogy két sarokra tőlünk van hajléktalanszálló), de szó szerint odaszarnak, és ellopnak minden mozdíthatót, a lábtörlőt is beleértve. De most már van covid-halottunk is, és tegnap valaki megkérte az igazolt fertőzötteket, hogy legyenek szívesek kesztyűt venni, amikor a lifttel utaznak, mire többünknek is fennakadt a szemünk, hogy... miafasz???... mármint... Mi. A. Fasz??? Igazolt fertőzöttként a küszöbön nem volna szabad átlépniük, hogy ott rohadnának meg, ahol vannak! És persze még mindig hiszti van abból, ha valakire rászólok, hogy maszk nélkül ne szálljon be mellém a liftbe, legyen szíves.

Aztán ma reggelre írta valaki, hogy éjjel fél kettőkor felcsengetett hozzá valaki, és mivel a kijárási tilalom kellős közepén nem várt haza épp senkit, meg a rendelt bevásárlás is korábban szokott házhoz jönni, gondolta, nem engedi be. De az illető nagyon kitartó volt, mire kedves lakótársunk lement a földszintre, hogy ugyan, mi a dráma - és az ajtó túloldalán ott állt egy idős hölgy, hogy ő bizony be akar ide jönni. Mivel nem itt lakik (vagy legalábbis ezt nem nagyon akarta igazolni), az ember ráhívta a rendőrséget, ami azt hiszem, érthető, ha figyelembe vesszük, hogy ha csak ott hagyja és felmegy a lakásába, akkor egész éjjel hallgathatja a kapucsengőt.

A kiérkező rendőrök aztán szépen megtalálták a piros karanténpapírt és a lakóhely elhagyását megtiltó határozatot a néni egyik szatyrában, és az is kiderült, hogy amúgy (azon kívül, hogy garantáltan koronavírusos), miskolci lakos. Addigra már egyenletesen összetapogatta és köpködte kiabálás közben a bejárati ajtót és környékét, és azzal érvelt, hogy elment az utolsó busz, és fázott. Ez már csak azért is érdekes, mert a környékünkről nem megy busz Miskolcra, és ha menne is, aktív koronavírus fertőzéssel aligha kéne felszállnia rá.

Azt hiszem, további szigorítások helyett talán ezekkel az esetekkel kéne valamit kezdeni. Persze, tudom, a rendőrségnek a napi egy karantén-ellenőrzésre is alig van kapacitása, de egyszerűen hihetetlen, hogy igazolt fertőzöttek az aggodalom legkisebb jele nélkül mászkálnak fel-alá.